Franca me makinë – trafiku, siguria rrugore.

Informacion mbi trafikun dhe sigurinë në rrugët franceze. Si të udhëtoni me makinë në Francë.

Për shkak të distancës relativisht të shkurtër midis Polonisë dhe Francës, shumë turistë zgjedhin një makinë si mjet transporti gjatë pushimeve të tyre në këtë vend. Të shumtë janë edhe ata që duke mbërritur me avion vendosin të marrin me qira një makinë për ta bërë më të lehtë lëvizjen mes vendeve më të largëta. Kur planifikoni një udhëtim të tillë, ia vlen të njiheni me disa informacione dhe këshilla për trafikun rrugor dhe sigurinë në Francë.

Rrugët franceze.

Rrugët franceze janë ndër më të mirat në Evropë. Vendi ka mbi 11,000 kilometra autostrada, shumica dërrmuese e të cilave janë rrugë me pagesë. Taksa zakonisht mblidhet pas daljes nga një pjesë e caktuar rrugore dhe varet nga lloji i automjetit, gjatësia e seksionit të udhëtuar dhe vëllimi i trafikut në një autostradë të caktuar. Rrjeti i autostradave franceze ju lejon të arrini lehtësisht të gjitha qytetet kryesore. Përveç autostradave, në Francë ka edhe rrugë ekspres dhe rrugë me rëndësi më të vogël. Megjithatë, të gjithë janë në gjendje shumë të mirë dhe ofrojnë mundësinë për të arritur pothuajse të gjitha, madje edhe vendet më të vendosura në krahinë.

Rregullat e trafikut rrugor në Francë.

Francezët janë shumë më rigoroz se polakët në respektimin e rregullave të trafikut rrugor. Prandaj, para se të niseni për në Francë, ia vlen të njihni disa nga rregullat më themelore në mënyrë që të mos rrezikoni të paguani një gjobë. këto janë shumë të larta.

  • Personat që hipin në makinë duhet të vendosin rripat e sigurimit – të detyrueshëm në sediljet e përparme, në sediljet e pasme nëse janë të vendosur rripa të tillë sigurie.
  • Rekomandohet përdorimi i fenerëve të zhytur gjatë gjithë orës, në të gjitha stinët
  • Zinxhirët e borës janë të detyrueshëm në rrugët e shënuara me shenja të veçanta – kjo është veçanërisht e rëndësishme për turistët që shkojnë në malet franceze për ski
  • Makina duhet të jetë e pajisur me një çantë të ndihmës së parë dhe drejtuesi duhet të ketë një jelek reflektues, i cili duhet të përdoret kur largohet nga automjeti në rrugë.
  • Ka një kufi shpejtësie prej 50 km/h në zonat e banuara
  • Autostradat mund të drejtohen me shpejtësi deri në 130 km/h, me kusht që kushtet e drejtimit të jenë të mira.
  • Ka kufizime të veçanta për makinat e pasagjerëve me karvanë. Ata duhet të lëvizin më ngadalë se automjetet e tjera të të njëjtit lloj.
  • Kushtojini vëmendje zonave të parkimit – të ashtuquajturat zona blu, pra ato ku parkimi është i kufizuar, kërkojnë një disketë të veçantë, e cila mund të blihet në stacionin e policisë ose në dyqan. Megjithatë, në Paris ka shumë vende ku parkimi është i ndaluar

Siguria në rrugët franceze.

Rrugët franceze janë ndër më të sigurtat në Evropë. Kjo jo vetëm për gjendjen e tyre të mirë teknike, por edhe për maturinë e drejtuesve të mjeteve. Prandaj, një udhëtim nëpër Francë me makinë nuk mbart ndonjë rrezik dhe mund të jetë një aventurë e madhe.