Fakte argëtuese për Francën për turistët dhe kampistët.

Shpesh mendojmë se dimë pothuajse gjithçka për Francën. Në fund të fundit, ai është një vend evropian, relativisht i afërt dhe mund të shkosh në të në më pak se dy orë me avion. Ku është sekreti, ku është vendi për habi? Rezulton se Franca mund të na befasojë shumë. Ndaj çdo turist që shkon në Francë duhet të mësojë pak për këtë vend, në mënyrë që të mos gabojë apo të futet në një situatë të sikletshme.

Kuriozitete kulinare.

Kuzhina franceze fsheh shumë pjata të panjohura për turistët apo pushuesit polakë. Këtu, askush nuk habitet nga kërmijtë, të skuqur me delikatesë në gjalpë ose këmbët e bretkosës, të shërbyer si meze. Dhe megjithëse disa njerëz mund të ndihen të dobët duke përmendur thjesht këto ushqime të shijshme, ato janë ndër pjatat më delikate dhe më të sofistikuara. Ndërsa jeni në Francë, ia vlen t’i provoni të paktën një herë. Një tjetër element i rëndësishëm i kuzhinës franceze është djathi. Tashmë Charles de Gaulle tha frazën e famshme: si mund të sundosh një vend që ka dyqind e dyzet e gjashtë lloje djathi? Kur niseni për në Francë, nuk mund të refuzoni të shijoni të paktën disa prej tyre. Çdo pushues apo turist mund të shohë menjëherë se shija e tyre është krejtësisht e ndryshme nga djathrat me të njëjtin emër që shiten në vende të tjera. Turistët që vizitojnë Francën më shpesh sjellin djathë si suvenir nga udhëtimi i tyre. Kur flisni për kuzhinën franceze, nuk mund të injoroni verërat dhe shampanjat lokale. Tradita e prodhimit të tyre është shumë e gjatë. Mund të blini verëra në çdo dyqan, por kënaqësia e vërtetë janë ato direkt nga vreshtat e prodhuesve vendas.

Si të silleni – këshilla për turistët dhe pushuesit.

Edhe pse francezët janë mësuar me turmat e turistëve që vizitojnë vendin e tyre çdo vit, ata i kushtojnë vëmendje sjelljes së tyre ndaj njëri-tjetrit. Ndaj ia vlen të kujtojmë disa këshilla që do t’i bëjnë vendasit të na shikojnë me dashamirësi.

  • Thoni gjithmonë “mirëmëngjes” (Bonjour) kur hyni në një dyqan apo ambiente dhe shtoni një zot në të, nëse i drejtoheni një burri ose zonje një gruaje.
  • Gjithmonë thoni “faleminderit” (Mercie) kur bëni një blerje ose merrni një shërbim
  • Vlen të lexoni frazat bazë në frëngjisht ose të keni me vete një mini fraza, veçanërisht nëse shkoni në zona më pak të frekuentuara nga turistët, sepse niveli i njohurive angleze në shoqëri nuk është shumë i lartë, veçanërisht tek të moshuarit.
  • Kur vizitoni një francez, duhet të sillni një dhuratë – madje edhe lule
  • Mos harroni për pushimin e drekës, i cili ndonjëherë është pothuajse i shenjtë. përpjekjet për të rregulluar ndonjë gjë gjatë saj do të dështojnë dhe largimi i francezëve nga dreka mund të përfundojë në një përleshje

Çfarë sjelljesh duhet të shmangni – fakte interesante për zakonet franceze.

Vlen gjithashtu të përmendet se çfarë sjelljesh duhet të shmangni në Francë për të mos rrezikuar të bëni një gabim.

  • Në treg, nuk duhet të prekni frutat dhe perimet e shfaqura, përveç nëse vetë shitësi ju inkurajon ta bëni këtë.
  • Mos e thirrni kamarierin me fjalën garson, e cila mund të perceptohet si ofenduese, por e sjellshme “s’il Vous gërshet”
  • Lëndinat nuk duhet të shkelen
  • Paratë nuk duhet të diskutohen pasi konsiderohen shumë të vrazhda.