Banja e diellit në Francë – dëmtimi i diellit, vajrat, kremrat mbrojtës.

Informacion mbi banjot e diellit dhe dëmtimin e diellit në Francë. Çfarë vajra dhe kremra mbrojtës të zgjidhni?

Një nga qëllimet kryesore të udhëtimeve në Francë janë qëndrimet pranë detit Mesdhe në Rivierën Franceze. Sigurisht, kjo përfshin shtrirjen në plazh për një kohë të gjatë dhe qëndrimin në diell të ndritshëm. Ne shkojmë në detin e ngrohtë kryesisht për një nxirje të bukur. Prandaj, ia vlen të siguroheni që në vend të tij, të mos sillni djegie të dhimbshme dhe të shëmtuara ose sëmundje të shkaktuara nga ekspozimi shumë i gjatë i lëkurës së pambrojtur ndaj rrezeve të dëmshme të diellit.

Të gjithë ata që shkojnë në pushime verore ëndërrojnë të kthehen me një nxirje të bukur kafe. Dihet gjithashtu se është veçanërisht e lehtë të gjesh se ku dielli shkëlqen më fort. Në Francë, ky rajon është padyshim Riviera. Shtrirja e plazheve përgjatë bregut të Mesdheut është një vend ku mund të shijoni banjot e diellit dhe larjet në det. Nën ndikimin e diellit, lëkura merr një ngjyrë kafe pas vetëm disa ditësh. Dielli është mjaft i fortë këtu jo vetëm në verë, por edhe në fund të pranverës dhe vjeshtës. Shumë turistë i vlerësojnë shumë këto periudha për shkak të mungesës së nxehtësisë dhe në të njëjtën kohë motit të këndshëm dhe me diell. Megjithatë, jo të gjithë janë të vetëdijshëm se në Francë mund të bëni banja dielli edhe në dimër. Sigurisht, kjo mund të bëhet në shpatet alpine. Dielli, veçanërisht në rrugët me drejtim nga jugu, është shumë i fortë dhe rrezet e tij reflektohen nga bora. Shumë njerëz, përveç skijimit, pushimet dimërore i kalojnë edhe duke kapur rrezet e diellit.

Dëmtimi i diellit.

Kur shkojmë për një festë, gjatë së cilës do të bëjmë banjo dielli, ia vlen të dimë disa nga rreziqet e përdorimit të papërgjegjshëm të banjove diellore. Kryesorja është djegia nga dielli e shkaktuar nga ekspozimi shumë i gjatë dhe intensiv i lëkurës ndaj rrezeve të diellit. Në lëkurë ka skuqje dhe flluska me lëng, të cilat shpërthejnë pas disa kohësh. Në raste ekstreme, djegia nga dielli mund të çojë në formimin e plagëve të gjera. Ekspozimi i zgjatur në diell mund të çojë gjithashtu në goditje nga dielli ose nxehtësi, duke shkaktuar dhimbje koke, të vjella dhe të fikët. Nga ana tjetër, në terma afatgjatë, banja diellore pa mbrojtje adekuate mund të çojë në sëmundje serioze të lëkurës, duke përfshirë formimin e kancerit.

Si të bëni banja dielli? – kremra dhe vajra mbrojtës.

Kur shkojmë në pushime, gjatë të cilave do të shijojmë të mirat e diellit, duhet të ndjekim disa këshilla.

  • Duhet të kaloni në diell deri në 6 orë në ditë. Kjo kohë duhet të jetë më e shkurtër për fëmijët e vegjël
  • Nuk duhet të bëni banja dielli në periudhat më të nxehta të ditës, pra në mesditë, kur dielli është më i fortë.
  • Ju duhet të mbroni absolutisht kokën tuaj me një kapak, kapele ose shami
  • Kur ecni në vende me diell, është mirë të vishni rroba të ajrosura të bëra nga pëlhura natyrale
  • Duhet të bëni banja dielli gradualisht, nga pak çdo ditë, në mënyrë që lëkura juaj të mësohet me diellin
  • Është e nevojshme të përdorni kremra dhe vajra mbrojtës kundër diellit që mbrojnë nga rrezatimi i dëmshëm diellor. Është e rëndësishme t’i fërkoni ato në lëkurë disa herë në ditë dhe mbi të gjitha gjithmonë pas notit në det.