Alpet Cotian – moti, hartë, udhëzues.

Informacion rreth Alpeve Kotia. Këshilla për udhëzuesit, hartat dhe motin. Për shkak të vendndodhjes së saj, Alpet Cotian kanë kushte të shkëlqyera për turizmin veror dhe dimëror.

Ngjitje në Monte Viso – në gjermanisht.

Alpet Kotis janë pjesë e Alpeve Perëndimore. Ato janë të vendosura në kufirin francezo-italian, në veri të Cote d’Azur. Maja e tyre më e lartë ndodhet tërësisht në anën italiane të Monte Viso, 3843 metra mbi nivelin e detit. Pamjet madhështore, të ashpra, malore tërheqin shumë turistë këtu. Shumica prej tyre janë, sigurisht, skiatorë që vlerësojnë pistat lokale të skive të përgatitura mirë rreth Risoul – Vars dhe qetësinë relative dhe më pak turma sesa në vendpushimet më të mëdha më veriore në zonat e Grenoble ose Chamonix.

Alpet Cotian – moti

Pavarësisht se Alpet Cotian ndodhen në jug të Francës dhe jo shumë larg nga këtu në Cote d’Azur të Detit Mesdhe, nuk duhet harruar se lartësitë e larta ndikojnë ndjeshëm në ashpërsinë e klimës. Mbi 2500 metra ka mbulesë të përhershme bore dhe një akullnajë. Do të thotë gjithashtu se pavarësisht rrezeve të diellit, temperaturat këtu janë më të ulëta se në bregdet. Përveç kësaj, duhet të mbahet mend se parajsa e Alpeve Perëndimore është një nga pjesët më të lagështa të këtyre maleve. Reshjet totale në këtë zonë arrijnë deri në 4000 mm në vit.

Alpet Cotian – temperatura dhe reshjet

Për shkak të vendndodhjes së saj, Alpet Cotian kanë kushte të shkëlqyera për turizmin veror dhe dimëror. Në verë është shumë ngrohtë këtu, por jo nxehtë. Nga ana tjetër, dimrat janë me borë, por relativisht të butë. Kushtet e mira të skijimit ndikohen gjithashtu nga fakti që mbulesa e borës gjatë gjithë vitit mbetet në lartësi. Tabelat e mëposhtme tregojnë temperaturat mesatare gjatë vitit dhe numrin e ditëve me shi gjatë vitit. Temperaturat mesatare gjatë vitit – në gradë Celsius

janar shkurt marsh prill Mund qershor korrik gusht shtator tetor Nëntor dhjetor
2 4 8 13 18 21 24 23 19 13 7 2

Numri mesatar i ditëve me shi në muajt në vijim

janar shkurt marsh prill Mund qershor korrik gusht shtator tetor Nëntor dhjetor
3 4 6 8 8 10 6 6 5 7 7 5

Alpet Cotian – cilat udhëzues dhe harta për të zgjedhur

Kur shkoni në Alpet Cotian, është mirë të merrni me vete një guidë dhe një hartë, në mënyrë që të mos nervozoheni aty për aty dhe të shihni se çfarë është më e rëndësishme. Kur zgjedh një udhërrëfyes, duhet të udhëhiqet kryesisht nga natyra e udhëtimit. Nëse fokusi juaj kryesor është në turnetë e ndonjë gjëje, ia vlen t’i hidhni një sy një prej guidave të përgjithshme franceze. Ato janë botuar, ndër të tjera, nga Pascal, Wiedza i Życie dhe Lonely Planet në gjuhën angleze. Nga ana tjetër, nëse planifikojmë shëtitje në mal, është më mirë të përdorim guida specialiste. Një nga më të mirat është udhëzuesi Alpine Three-thousanders. Vëllimi III, Alpet Perëndimore botuar nga Sklep Podrónika. Është mirë të merrni edhe harta me vete. Para së gjithash, harta rrugore e Francës si dhe harta më të detajuara të rajonit. Për turistët e motorizuar, kompania Michellin ofron dy harta turistike dhe makinash të këtyre zonave në shkallën 1: 200,000:

  • Provence-Alpes-Cote d’Azur
  • Rhone-Alpes

Kur shkoni në udhëtime malore, ia vlen të merrni me vete harta të sakta turistike që mbulojnë zona më të vogla. Shumica dërrmuese e tyre janë botuar nga shtëpitë botuese lokale franceze.