Val Thores – moti, hartë, udhëzues.

Val Thores është një stacion skish në Alpet Franceze në 2300 metra mbi nivelin e detit. Është pjesë e kompleksit të skive Les Trois Valees, i cili është një nga më të mëdhenjtë dhe më të lartët në Evropë. Brenda tij, ka rreth 600 kilometra pista skish të përgatitura mirë të lidhura me ashensorë dhe teleferikë, si dhe hotele, restorante dhe bare të shumta që sigurojnë një qëndrim në nivelin më të lartë botëror.

Val Thorens – kushtet e skijimit

Ashensorët në zonën e Val Thorens janë të hapura nga fillimi i nëntorit deri në maj. Sezoni është jashtëzakonisht i gjatë këtu dhe ju lejon të bëni ski edhe kur nuk ka më borë në stacionet e poshtme. Rrugët janë të vendosura në shpatet që rrethojnë luginën. Më të lartat fillojnë në 3200 metra mbi nivelin e detit, në majat Pointe de Bouchet dhe Cime de Caron. Ata tashmë janë mbi mbulesën e borës gjatë gjithë vitit. Vrapimet e Val Thorens janë përgatitur mrekullisht. Shumë prej tyre kanë një ekspozitë veriperëndimore dhe veriperëndimore, që do të thotë se bora qëndron më gjatë mbi to. Kompleksi ka gjithashtu 5 parqe bore me ulluqe, manjate dhe pajisje te tjera per snowboarding dhe ski.

Moti në Val Thorens

Val Thores ka kushte ideale të motit për ski. Kjo është një nga arsyet pse vlerësohet nga adhuruesit e çmendurisë së bardhë. Mbulesa e borës zgjat për një kohë shumë të gjatë, deri në maj. Pjesa më e madhe e shpateve kanë një ekspozim jugor, por ka edhe jo pak ku vendndodhja veriore është e favorshme për zgjatjen e sezonit. Val Thorens ndodhet në zonën klimatike mesdhetare, por për shkak të lartësive të larta është shumë më e mprehtë se në këmbët e tyre. Këtu dimrat janë të ftohtë, por temperaturat e ulëta nuk e pengojnë skijimin. Nga ana tjetër, reshjet e dendura të borës i bëjnë kushtet e skijimit një nga më të mirat në Evropë. Në verë, Val Thorens, nga ana tjetër, ka mot të kthjellët, me diell dhe të thatë, i cili është i favorshëm për ecje malore.

Val Thorens – harta dhe udhëzues

Val Thores – moti, hartë, udhëzues.

Një gjë shumë e rëndësishme përpara se të shkoni në vende të largëta është të keni hartat dhe udhëzuesit e duhur. Ato ju lejojnë të përgatitni paraprakisht rrugën e nisjes, të përcaktoni vendet që dëshironi të vizitoni dhe të planifikoni siç duhet qëndrimin tuaj. Në të njëjtën kohë, tashmë në vend, ato ndihmojnë për të shmangur shumë situata stresuese që lidhen me kërkimin e rrugës ose objektit të duhur. Shumë informacione rreth Val Thorens mund të gjenden në udhëzuesit e përgjithshëm për në Francë të botuar nga Pascal, Lonely Planet dhe Michellin, ndër të tjera. Ata që bëjnë ski mund të përfitojnë nga udhërrëfyesi anglishtfolës Snowfinder Les 3 Valees. Një hartë makinash e shtëpisë botuese Marco Polo është gjithashtu e disponueshme në tregun polak: Provence, Cote de Azur, Rhone-Alpes që mbulojnë këto zona. Harta e Alpeve Franceze është publikuar edhe nga Cartomedia. Nga ana tjetër, botuesi francez, Michelin, ofron një hartë të rajonit Rhone Alpes në një shkallë shumë të mirë dhe me një strehim turistik.