Siguria në Francë – krimi, çfarë të shmangni, këshilla të mira.

Megjithëse Franca prej vitesh është një nga vendet më të industrializuara në botë, kriza e viteve të fundit ka prekur edhe këtë metropol të madh. Ka një rritje të dukshme të papunësisë, e me këtë edhe rritje të krimit. Në pjesën më të madhe, arsyeja kryesore për këtë është se Franca është vendi evropian që pranon më shumë emigrantë. Ajo që është gjithashtu jashtëzakonisht e rëndësishme, në shumicën e rasteve ata marrin edhe nënshtetësinë dhe kështu bëhen shtetas francezë të plotë. Në këtë sektor është vënë re edhe një nivel shumë i lartë krimi, për këtë arsye autoritetet vendosën të vendosin rregullore të reja mbi bazën e të cilave do t’u hiqet shtetësia franceze emigrantëve që kanë kryer një krim. Sigurisht, si kudo në botë, edhe në Francë ka gjithnjë e më pak vende të sigurta, veçanërisht për turistët që nuk e njohin vendin, nuk i njohin zakonet, zakonet dhe gjuhën e tij. Për këtë arsye, ata janë një sulm i shpeshtë nga lloje të ndryshme kriminelësh.

Siguria në Francë – ku duhet të jeni veçanërisht të kujdesshëm

Është e vështirë të përcaktohen qartë vendet ku mund të bëhemi një plaçkë e mundshme për një kriminel dhe ku jo. Sigurisht që kriminelët e kanë parajsën e tyre në të gjitha vendet ku çdo ditë vizitojnë një numër i madh turistësh. Fatmirësisht, më së shpeshti bëhet fjalë për vjedhje të vogla që kryhen në qendra tregtare, matësa, trena etj. Në total, në vende ku ka një turmë të madhe njerëzish dhe ku krimineli mund të fshihet lehtësisht dhe shpejt nga një ndjekje e mundshme. Pra, le të jemi veçanërisht të kujdesshëm kur vizitojmë kryeqytetin dhe qytetet e tjera të famshme franceze. Megjithatë, kur planifikojmë një pushim në pjesën evropiane të Francës, qoftë në veri apo në plazhet me diell të Cote d’Azur, ne mund të jemi të ekspozuar kryesisht ndaj vjedhjeve të vogla dhe grabitjeve. Megjithatë, kur shkojmë në një nga ishujt, për shembull në Korsikë, Guadelupe ose Martinikë, le të jemi vërtet të kujdesshëm. Krimi i vërtetë lulëzon atje. Rrugët nëpër të cilat ecin turistët e pasur gjatë ditës janë të mbushura me tregtarë droge, hajdutë dhe prostituta në mbrëmje dhe gjatë natës. Dihet se praktika të tilla lidhen me krime të rënda si rrëmbim, vrasje dhe grabitje. Është më mirë të shkojmë në këto ishuj vetëm në grupe të mëdha dhe të organizuara, megjithëse edhe këtu nuk mund të jemi kurrë 100% të sigurt se asgjë e keqe nuk do të na ndodhë. Kjo për shkak se sulmet e organizuara ndaj grupeve të mëdha turistësh ndodhin shumë shpesh, sepse kriminelët e dinë që gjithmonë kanë me vete shumë para dhe sende të tjera të shtrenjta.

Këshilla të mira për turistët

Duke qenë me pushime në Francë, jini të kujdesshëm për sigurinë tuaj. Shmangni vendet e shkreta ku mund të na sulmojnë. Në grupe të mëdha njerëzish, jini të kujdesshëm me çantat dhe kuletat tuaja. Është më mirë të mos mbani me vete shumë para dhe të gjitha kartat e ATM-ve. Është mirë që këtë të fundit ta fshehni në një dhomë hoteli dhe të mbani me vete vetëm një dhe një sasi të vogël parash për ditët në vijim. Kuletat duhet t’i fshehim thellë në xhepa që të mos tundojnë hajdutët e mundshëm, nuk duhet t’i lëmë çantat në makinë. Gjithashtu duhet të mbajmë me vete numrat e telefonit të urgjencës, në mënyrë që, nëse është e nevojshme, të njoftojmë në çdo kohë policinë ose ambasadën e vendit tonë. Është mirë që këta telefona t’i shkruani në shtëpi në mënyrë që t’i keni gjithmonë pranë. Nëse duam të shkojmë në një udhëtim turistik, nuk duhet të shkojmë kurrë vetëm, por gjithmonë në grup. Le të informojmë për këtë fakt edhe ne, për shembull, recepsionistin në hotelin tuaj, në mënyrë që në rast telashe të njoftojë autoritetet përkatëse.