moti, harta e qytetit, shëtitjet, video udhëzues.

Moti, harta e vizitave dhe guida e Parisit. Parisi është kryeqyteti i Francës dhe në të njëjtën kohë është qendra e saj kulturore, financiare dhe administrative.

Paris – udhëzues udhëtimi

Turne virtuale në Paris – video udhëzues.

Parisi është kryeqyteti i Francës dhe në të njëjtën kohë është qendra e tij kulturore, financiare dhe administrative. Këtu ka shumë monumente, falë të cilave qyteti vizitohet çdo vit nga mbi 30 milionë turistë. Parisi, i cili është një departament i veçantë numër 75, është gjithashtu kryeqyteti i rajonit administrativ Île-de-France. Qyteti ka një planimetri koncentrike me bulevardet që janë në formë ylli. Boshti i Parisit është lugina e prerë e Senës, e cila e ndan Parisin në dy pjesë: Rive Droite në bregun e djathtë (në veri) dhe Rive Gauche në bregun e majtë (në jug). Rruga më e famshme në Paris është Avenue des Champs Elysees, dhe pikë referimi është Kulla Eifel e ndërtuar në 1889 dhe Katedralja Notre Dame. Në Paris, ju gjithashtu mund të admironi veprat e artit të mbledhura në një nga muzetë më të mëdhenj në botë, që është Luvri, burimet e të cilit përfshijnë, ndër të tjera, Mona Lisa me famë botërore dhe statujën e Venus de Milo.

Udhëtime ditore nga Parisi.

Top 10 ekskursionet nga Parisi të prezantuara në një video tërheqëse.

Paris – Harta

moti, harta e qytetit, shëtitjet, video udhëzues.
Më shumë + Hartat e Parisit -> https://www.pinterest.com/pin/420664421426731796/

Parisi ndodhet në veriperëndim të Francës, në lumin Seine. Në veri të fshatit mbaron fusha e madhe e Evropës Veriore dhe fillon pellgu i Parisit, ai rrethon luginën e Senës dhe mbulon pjesën më të madhe të Francës Veriore. Parisi si kryeqyteti i rajonit administrativ Île-de-France, i cili përfshin, përveç departamentit të Parisit, edhe departamentet e mëposhtme:

  • Essonne (91),
  • Hauts-de-Seine (92)
  • Seine-Saint-Denis (93)
  • Seine-et-Marne (77)
  • Val-de-Marne (94)
  • Val-d’Oise (95)
  • dhe Yvelines (78)

Nga 1 janari 1860, Parisi ndahet në 20 rrethe (arrondissement francez). Rrethet janë të numëruara dhe numërimi i tyre është në një spirale në drejtim të akrepave të orës nga qendra (duke formuar formën e guaskës së kërmillit). Rrethet turistike më të rëndësishme numërohen nga 1-8. Çdo qark ka një këshill të zgjedhur (conseil d’arrondissement), i cili nga ana e tij zgjedh presidentin (kryetarin e bashkisë). Delegacioni i anëtarëve të çdo rrethi formon Këshillin e Parisit (conseil de Paris), i cili zgjedh kryetarin e bashkisë së Parisit (pozicioni i krijuar në 1977).

Moti në Paris

Parisi ka një klimë detare të ngrohtë dhe të butë të ndikuar nga rryma e Atlantikut të Veriut. Klima është e butë deri mesatarisht e lagësht. Verat në Paris janë zakonisht të ngrohta dhe të këndshme me temperatura rreth të njëjtit nivel 15-25 gradë C me shumë rreze dielli. Edhe kështu, ka disa ditë me temperatura që arrijnë deri në 30 gradë C.. Ka edhe kushte moti të gjata e të vështira, si vala e të nxehtit e vitit 2003, kur temperaturat nuk ranë nën 32 gradë dhe për disa ditë kaluan 40 gradë C. Pranvera dhe vjeshta dominohen nga ditë të buta dhe netë të forta, megjithëse moti është e ndryshueshme dhe e paqëndrueshme në të dyja stinët janë shpesh ditë të ftohta të papritura. Në dimër, ditët janë të shkurtra, izolimi është i ulët dhe temperatura është rreth 7 gradë C. Megjithatë, në dimër mund të ketë ngrica dhe temperatura deri në -5 gradë C, bora është e rrallë dhe pa grumbullim. Ngjarje ekstreme si valë ngricash dhe reshje të dendura bore mund të ndodhin edhe gjatë këtij sezoni. Bie shi shpesh dhe megjithëse Parisi nuk është një qytet me shumë shi, ai mund të përballet me shira të dendur një herë dhe të papritur.

Temperaturat mesatare në Paris:

Muaj Minimumi (° C) Maksimumi (° C) Mesatarja (° C) Minimumi (° F) Maksimumi (° F) Mesatarja (° F)
janar 2 8 4.6 35 46 40.3
shkurt 2 9 5.2 35 48 41.4
marsh 4 13 8.3 39 55 47
prill 6 17 11.3 43 62 52.3
Mund 10 njëzet 14.9 49 69 58.9
qershor 13 24 18.2 55 75 64.8
korrik 15 26 20.5 58 79 68.9
gusht 14 26 20.2 58 79 68.4
shtator 11 22 16.5 52 71 61.7
tetor 8 17 12.4 47 62 54.3
Nëntor 5 11 7.9 40 52 46.3
dhjetor 2 8 5.2 36 47 41.3
Temperaturat mesatare në Paris – studim i vet i bazuar në të dhënat ngaklimastotravel.com

Orët e diellit në Paris në muaj të ndryshëm:

Muaj Mesatarisht Së bashku
janar 2 60
shkurt 3 80
marsh 4 130
prill 5.5 165
Mund 6.5 195
qershor 6.5 200
korrik 7 210
gusht 7 210
shtator 5.5 170
tetor 4 120
Nëntor 2.5 70
dhjetor 1.5 50
Orët e diellit në Paris në muaj të veçantë – studimi i vet i bazuar në të dhënat ngaklimastotravel.com

Reshjet mesatare në Paris çdo muaj:

Muaj Milimetra Të gjitha Ditët
janar 50 2 10
shkurt 40 1.6 9
marsh 50 2 10
prill 50 2 9
Mund 65 2.6 10
qershor 50 2 9
korrik 60 2.4 8
gusht 55 2.2 7
shtator 50 2 8
tetor 60 2.4 9
Nëntor 50 2 10
dhjetor 60 2.4 11
Mesatarja e reshjeve në Paris në muaj të veçantë – studimi i vet i bazuar në të dhënat ngaklimastotravel.com

Ku dhe çfarë të hani ndërsa jeni në Paris?

Nëse dëshironi të provoni kuzhinën e vërtetë franceze në Paris, shikoni videon më poshtë. Ky është një udhëzues për 10 pjatat që duhet të provoni gjatë qëndrimit në Paris.

Gatimet dhe restorantet e rekomanduara në Paris nga parisienët.