Kultura e Francës – zakonet dhe zakonet.

Kultura dhe zakonet në Francë. Duke qenë në Francë, është e papërshtatshme të pyesësh indigjenët e saj për të ardhurat. Megjithatë, ata mund të flasin me orë të tëra për ushqimin, djathin dhe verërat.

Etiketa dhe zakonet:

Francezët njihen për faktin se gjatë mëngjesit mund të bisedojnë me të huajt për tema të ndryshme, madje edhe të vështira, p.sh. çfarë pikëpamjesh politike kanë polakët. Ndonjëherë ndodh që një francez mund të injorojë një turist që pyet për diçka në anglisht. Kjo mund të shmanget duke filluar një bisedë të sjellshme dhe më pas duke kaluar në një bisedë në anglisht. Ndoshta atëherë shumica e francezëve do t’i vlerësojnë përpjekjet tona dhe ka një shans të mirë për të komunikuar në gjuhën më të njohur perëndimore.

Sjelljet – nuk ka kulturë në metro.

Francezët, të cilët konsiderohen si një komb që kujdeset për kulturën, janë të zhgënjyer nga mungesa e saj, për shembull, në metronë e Parisit, e cila pothuajse sundohet nga ligjet e xhunglës. Është urdhri i ditës që askush nuk u lë rrugë grave dhe të moshuarve. Edhe gratë shtatzëna rrallë e lëshojnë rrugën. Përveç metrosë, nuk është shumë më mirë. Francezët nuk janë të etur për të ndihmuar kur, për shembull, një grua është duke luftuar me një valixhe të madhe.

Sjelljet – duke folur për pagat, kuzhinën dhe ritualet për të përshëndetur.

Duke qenë në Francë, është e papërshtatshme të pyesësh indigjenët e saj për të ardhurat. Megjithatë, ata mund të flasin me orë të tëra për ushqimin, djathin dhe verërat. Nëse francezët na ftojnë në darkë, është mirë t’u dhurojmë nikoqirëve lule dhe diçka për ëmbëlsirë. Ritualet e mirëseardhjes janë një çështje më vete. Puthja franceze në faqe për të përshëndetur, kjo është e ashtuquajtura “Bisou, bisou”. Më shpesh, vajzat dhe djemtë me vajza përshëndesin njëri-tjetrin në këtë mënyrë, ndonëse ndodh që edhe zotërinj të njohur përdorin urimin “bisou, bisou”. Duhet theksuar se numri i puthjeve varet nga rajoni në Brittany, përdoren 2, ndërsa në Paris madje 4.

Festat – zakonet dhe zakonet.

Francezët hanë donuts të martën e majme, jo të enjten si në Poloni. Gjatë karnavalit të Epifanisë, banorët e Francës i ofrojnë vetes një tortë me gjalpë në të cilën fshihet një figurë e vogël, kushdo që e gjen ka të drejtën e një kurore në atë ditë dhe titullin e mbretit ose mbretëreshës. Dita e të dashuruarve më 14 shkurt festohet si kudo në Evropë, dyqanet janë zbukuruar me zemra të kuqe dhe dekorime të tjera. Në pranverë, francezët festojnë Pashkët, simbolet e së cilës janë lepurushat dhe këmbanat në Seine. Prindërit fshehin vezët e çokollatës në shtëpi ose në kopsht. Në Francën laike, nuk ka asnjë referencë fetare për Pashkën si në Poloni, por ajo shpenzohet me familjen në një tryezë të shtruar bujarisht, ose në një pushim jashtë qytetit. Më 1 maj, francezët festojnë Ditën e Punës, ata i dhurojnë vetes buqeta me zambakë të luginës, të cilat supozohet të sjellin fat. 14 korriku është Dita Kombëtare e Francës, me këtë rast ka ditë pushimi nga puna, uljet verore në butikë janë një lloj zakoni. Në gusht, Parisi ka më pak njerëz se zakonisht, ndërsa Cote d’Azur është i mbipopulluar me turistë. Nëntori është Dita e Gjithë Shenjtorëve, por atmosfera nuk është aq solemne sa në Poloni. Në dhjetor festohen nata e Krishtlindjeve dhe Krishtlindjet, pjatat në prag të Krishtlindjeve përfshijnë gjelin e detit dhe ushqimet e detit, veçanërisht gocat e detit, si dhe shërbehen edhe kërmijtë. Njerëzit ulen në tryezë nga ora 20:00 deri në mesnatë, dhe dhuratat hapen në mesnatë. Në Krishtlindje, ashtu si në Poloni, ju vizitoni familjen tuaj.

10 festivalet kryesore franceze që duhet të dini:

https://www.expatica.com/fr/stili i jetesës / pushimet / festivalet kryesore franceze-444873 /