Gjuha në Seychelles

Gjuha në Seychelles

Kur shkojmë në Seychelles, nuk duhet të kemi probleme me komunikimin, sepse janë tre gjuhë zyrtare: kreole, frëngjisht dhe anglisht. Kjo situatë është për faktin se ishulli ishte nën sundimin francez dhe britanik për shumë vite. Vetëm në vitin 1976, që nga momenti i pavarësisë, popullsia vendase luftoi që gjuha e tyre amtare, ose më mirë një larmi e caktuar, të bëhej edhe gjuhë zyrtare.

Një variant i kreolit

Gjuha kreole, e folur nga shumica dërrmuese e banorëve të Seychelles, është një gjuhë që rrjedh nga frëngjishtja e vjetër, e cila është pasuruar me disa fraza dhe fjalë aziatike dhe afrikane të përdorura nga kolonët që mbërrijnë në ishull. Aktualisht, përkundër faktit se anglishtja është gjuha kryesore zyrtare, shumica e njerëzve flasin kreolisht, dhe është mjaft interesante që këtë fjalim do ta dëgjojmë edhe në televizion.

Libër frazash

Nëse do të shkoni në Seychelles, ia vlen të dini disa fraza themelore në kreolisht, në mënyrë që të mund të flisni me vendasit. Në hotele, ne mund të komunikojmë lehtësisht në anglisht ose frëngjisht. Sigurisht, nëse nuk i dimë këto gjuhë, ia vlen të blejmë një libër frazash me fraza bazë, në mënyrë që të mos keni probleme në vend.