Çfarë ia vlen të shihet gjatë pushimeve në Francë?

Franca është një vend shumë i bukur që ia vlen të vizitohet në çdo kohë të vitit. Klima është e moderuar, megjithëse në veri dhe në male është disa ose dhjetëra gradë më e ftohtë se në jug. Në përgjithësi, megjithatë, është relativisht miqësor në të gjitha stinët. Edhe pse ka padyshim stinë të caktuara që ju inkurajojnë të vizitoni rajone dhe vende specifike. Për shembull, në dimër, ia vlen të shkoni në Alpe për të bërë ski, dhe në verë në Cote d’Azur për të notuar në detin e ngrohtë dhe për të bërë banja dielli në plazhet me rërë të jugut. Në pranverë, rajonet më të bukura të Provence, ku lulëzojnë fushat e livandës, kanë erë të bukur dhe duken të shkëlqyera.

Çfarë ia vlen të shihet në Paris?

10 gjërat që duhet të shihni kur jeni në Paris

Siç e dimë shumica prej nesh, Parisi është kryeqyteti i Francës dhe, në të njëjtën kohë, kryeqyteti i modës botërore. Pra, ia vlen të shkoni këtu me pushime, qoftë edhe për shkak të butikëve ekskluzivë të stilistëve të famshëm të modës. Edhe pse jo të gjithë do të mund të përballojnë blerjet në to, ia vlen të bëni një shëtitje dhe të nuhasni luksin dhe shkëlqimin. Përveç Kullës së famshme Eifel, e cila është një vitrinë e këtij qyteti dhe të gjithë Francës, duhet të shihni:

 1. Luvri – në kohët e vjetra një nga pallatet më të mëdha, tani një muze me famë botërore, ku ekspozohen veprat e artistëve më të mëdhenj të botës.
 2. Montmartre – një kodër mbi të cilën ngrihet bazilika e mrekullueshme Sacre-Cour, poshtë bazilikës një shesh ku artistët-piktorë ekspozojnë çdo ditë punimet e tyre. Ju mund të shihni pikturat e tyre, t’i blini ato dhe të shihni se si funksionojnë.
 3. Varrezat e Pere Lachaise – ku është varrosur Fryderyk Chopin. Është një varrezë me shumë varre historike, plot shkëlqim dhe pasuri skulpturash dhe dekorimesh.
 4. Katedralja e Notre Damit – një vepër e famshme e arkitekturës gotike.
 5. Champs- Eysees – Rruga kryesore e Parisit, e cila është një vend i famshëm për shëtitje dhe takime, është plot me kafene dhe kopshte kafeje që qëndrojnë pikërisht në rrugë. Kështu mund të pushoni në çdo kohë, të pini një kafe të mirë dhe të ndjeni, për një moment, atmosferën specifike të këtij qyteti.
 6. La Mbrojtjes – një lagje moderne e Parisit, plot me ndërtesa interesante, kryesisht prej qelqi dhe çeliku.

Vende të tjera interesante në Francë.

Ka vërtet shumë vende në Francë që duhet t’i shihni, kështu që është madje e vështirë t’i renditni të gjitha. Por kur jeni në Francë, duhet të shihni, përveç Parisit, edhe:

1. Lugina e Loirei cili është i famshëm për mbi njëqind kështjella dhe pallate. Këto janë ndërtesa interesante jo vetëm arkitekturore, por edhe historike. Pra, sigurohuni që të shihni kështjellën:

 • Chamborot
 • Chenonceau
 • Blois
 • Saumur, dhe nëse keni kohë të mjaftueshme, atëherë dhe të tjerët.

2. Duke qenë në veri të Francës, sigurohuni që t’i vizitoni të dyja Brittany çfarë Normandinë. Këto janë rajone shumë piktoreske të Francës, me shkëmbinj dhe monumente të mrekullueshme, si:

 • Mont St.
 • Michel – fshati Fecamp me një manastir të mrekullueshëm me të njëjtin emër
 • Saint-Malo, ku mund të gjejmë një akuarium të mrekullueshëm.

3. Burgundyështë një rajon i famshëm për vreshtarinë dhe prodhimin e verës, të cilat janë ndër më të mirat në botë. Pra, le të shohim vreshtat lokale dhe procesin e prodhimit të verës. Plantacionet duken shkëlqyeshëm në pranverë, kur shkurret janë në lulëzim, megjithëse në vjeshtë ia vlen të vizitoni edhe Burgundy dhe të shihni vjeljen e rrushit, të shoqëruar me ngjarje pompoze rajonale.