Alpet – moti, hartë, udhëzues.

Informacion rreth Alpeve – moti në Alpe, hartë, udhëzues – vendet dhe rrugët më interesante.

Alpet janë vargmalet më të gjata malore në Evropën Jugperëndimore. Është afërsisht 1200 km i gjatë dhe shtrihet nga Deti Mesdhe deri në Luginën e Danubit. Kështu, Alpet ndodhen në territorin e disa vendeve evropiane:

 • Sllovenia
 • Austria
 • Italia
 • Gjermania
 • Lihtenshtajni
 • Zvicra
 • Franca

Moti në Alpe – ndikimi i klimës në kushtet e motit.

Për shkak të kushteve të ndryshme dhe specifike të strukturës gjeologjike, Alpet ndahen në Alpet perëndimore dhe lindore. Në Alpet Perëndimore ka shumë më tepër reshje sesa në Alpet Lindore. Në pjesët më të larta të maleve, për shkak të sasisë së madhe të reshjeve dhe temperaturës së ulët, ka të ashtuquajtura borë shumëvjeçare. Maja më e lartë: Mali Blanc (4810 m), ngjitur me Alpet Pennine dhe Alpet Bernese, janë vargjet më të akullnajave të këtyre maleve. Nga ana tjetër, akullnaja më e madhe në Alpe për sa i përket sipërfaqes është akullnaja Aletschgletscher (sipërfaqja 117.6 km 2). Nëse duam të bëjmë ski në Alpe, atëherë sigurisht që do të kemi kushtet më të mira të motit në dimër. Megjithatë, Alpet janë gjithashtu një varg malor i bukur që të fton për ecje në verë dhe pranverë. Shumë shtigje malore, si dhe standardi i lartë i objekteve turistike, ftojnë të gjithë njohësit dhe dashamirësit e maleve.

Temperaturat mesatare në Alpet Franceze.

Muaj Minimumi (° C) Maksimumi (° C) Mesatarja (° C) Minimumi (° F) Maksimumi (° F) Mesatarja (° F)
janar -7 3 -1.8 20 37 28.7
shkurt -6 6 -0.2 21 42 31.6
marsh -2 10 3.9 28 51 39
prill 1 14 7.4 34 57 45.4
Mund 5 18 11.8 41 65 53.2
qershor 8 22 15.1 47 72 59.2
korrik 9 24 16.8 49 76 62.2
gusht 9 24 16.4 48 75 61.6
shtator 6 19 12.8 43 67 55
tetor 3 15 9 37 59 48.1
Nëntor -2 8 3.4 29 47 38
dhjetor -5 3 -1.1 23 37 tridhjetë
Tabela: Temperaturat mesatare në Alpet Franceze

Udhëzues – vendet dhe rrugët më interesante.

Vendet më interesante për t’u vizituar në Alpe.

Alpet janë një parajsë në tokë për entuziastët e sporteve dimërore. Edhe pse ka vende të panumërta për t’u çmendur në dëborë, ka vetëm disa nga ato që zgjidhen më shpesh. Padyshim që së pari duhet përmendur lugina e Paznaun në Alpet Austriake. Mbi 340 km shpate dhe 70 ashensorë. Rrugët përgatiten gjithmonë në nivelin më të lartë. Sigurisht, asgjë nuk është falas dhe nuk është e vështirë të merret me mend se çmimet janë gjithashtu në nivelin më të lartë atje. Edhe pse ndër këto vende turistike do të gjejmë ato më të shtrenjtat dhe më të lirat. Një nga resortet më të shtrenjta ndodhet në qytetin e vogël të Ischgl dhe është shumë i popullarizuar nga personazhe të famshëm dhe të famshëm. Vendpushimet e tjera që ia vlen të vizitohen janë:

 • Kappl
 • Shiko
 • Galtur
 • Samnaun (Zvicër)

Alpet austriake dhe ato zvicerane janë padyshim një perlë e vërtetë për skiatorët. Nga ana tjetër, Alpet Juliane (Slloveni) janë një parajsë e vërtetë për adhuruesit e natyrës dhe alpinistët. Vlen të shkohet veçanërisht në:

 • Visevnik (2050 m mbi nivelin e detit)
 • Mala Mojstrovka (2,322 m mbi nivelin e detit)
 • Jalovec (2645 m mbi nivelin e detit)

Vlen të vizitohen qytetet piktoreske të mbushura me monumente dhe histori interesante (Radovljica ose Lesce).